Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ένα τέμενος της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, που έχει γίνει το επίκεντρο ενός πρόσφατου κύματος βίας ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στους αντιπάλους τους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 13:00 (11:30 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

“Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις νεκροί και 15 τραυματίες”, δήλωσε στο AFP ένας γιατρός του τοπικού νοσοκομείου. Ο ιμάμης του τεμένους περιλαμβάνεται μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω μια έκρηξη στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στο εσωτερικό ενός τεμένους στον τομέα Σπιν Γκαρ. Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί”, δήλωσε επίσης αξιωματούχος Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μεγάφωνο κοντά στον ιμάμη, δήλωσε στο AFP ο Ουάλι Μοχάμεντ, κάτοικος της περιοχής.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε όταν το μεγάφωνο τέθηκε σε λειτουργία για να αρχίσει η προσευχή, πρόσθεσε.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, μια πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν που έχει γίνει προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στην επαρχία αυτή μια σειρά φόνων, που αποδόθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε Ταλιμπάν και τζιχαντιστές του ΙΚ, αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον τοπικό Τύπο.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν, που κατέστησαν την αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα προτεραιότητά τους έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το τοπικό παρακλάδι της, το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν (ΙΚ-Χ, IS-K), ανταγωνιστής και κύριος αντίπαλος του κυβερνώντος ισλαμιστικού κινήματος, έθεσε στο στόχαστρο τις τελευταίες εβδομάδες τόσο τους Ταλιμπάν όσο και την αφγανική σιιτική μειονότητα.

Το ΙΚ-Χ, το οποίο ιδρύθηκε το 2014, και έχει παρουσία στο ανατολικό Αφγανιστάν, είναι μια σουνιτική οργάνωση, όπως και οι Ταλιμπάν, αλλά είναι ακόμη πιο αυστηρό και πρεσβεύει τον “παγκόσμιο τζιχάντ”.

Μία από τις τελευταίες επιθέσεις του ΙΚ-Χ, στις αρχές Νοεμβρίου στο εθνικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων, εκ των οποίων ένας υψηλόβαθμος Ταλιμπάν, και τον τραυματισμό άλλων 50.

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εξάλλου, σε επιθέσεις του ΙΚ τις τελευταίες εβδομάδες σε δύο τεμένη όπου συχνάζουν μέλη της κοινότητας χαζάρα, μιας σιιτικής μειονότητας, στην Κανταχάρ (νότια) και την Κουντούζ (βόρεια).

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν τείνει ωστόσο να υποβαθμίζει δημόσια την απειλή.

Το παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν “είναι λίγο-πολύ υπό τον έλεγχό μας” και “δεν συνιστά μεγάλη απειλή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, προχθές Τετάρτη, ανακοινώνοντας 600 συλλήψεις που συνδέονται με την αντίπαλη οργάνωση τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: sofokleousin.gr