Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, την οποία οι αφγανικές αρχές αποδίδουν στους ταλιμπάν, προκάλεσε σήμερα τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό 90 στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι κατηγόρησε τους ταλιμπάν ως υπεύθυνους για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την επομένη της έναρξης αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την χώρα. Η επίθεση έπληξε την πόλη Πουλ-Ε-Αλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ.

Το παγιδευμένο όχημα ανατινάχθηκε την στιγμή της καθημερινής διακοπής της νηστείας το ραμαζανιού.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, στόχος της επίθεσης ήταν ξενώνας όπου στεγάζονταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές. Οι στέγες των γειτονικών σπιτιών κατέρρευσαν και οι αρχές έκαναν λόγο για ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια κτιρίων στην ζώνη της επίθεσης, κατά την οποία επλήγη και γειτονικό νοσοκομείο.

Εναρξη της αποχώρησης των νατοϊκών δυνάμεων

«Για μία ακόμη φορά, οι ταλιμπάν έδειξαν ότι όχι μόνο δεν επιδιώκουν ειρηνική λύση στην σημερινή κρίση, αλλά και επιζητούν να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα ειρήνευσης», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γάνι.

Καμία πλευρά δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και οι ταλιμπάν δεν αντέδρασαν στις δηλώσεις του αφγανού προέδρου.

Επειτα από 20 χρόνια παρουσίας, το ΝΑΤΟ άρχισε χθες να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι η αποστολή έχει εκπληρωθεί και τοποθέτησε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων στις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συμβολική, καθώς Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ επενέβησαν στο Αφγανιστάν κατά της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Από την ανακοίνωση για τον τερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι ταλιμπάν πληθαίνουν τις αιματηρές επιθέσεις κατά αφγανών αστυνομικών και στρατιωτικών.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας απειλεί να βυθίσει το Αφγανιστάν σε νέο εμφύλιο πόλεμο ή να επιτρέψει την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία, από όπου είχαν εκδιωχθεί στο τέλος του 2001.

Πηγή: sofokleousin.gr