Τρίτη επίθεση μέσα σε δύο ημέρες σημειώθηκε σήμερα εναντίον μικρού λεωφορείου σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ, με το Ισλαμικό Κράτος να έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για τις δύο πρώτες.

Από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο σκοτώθηκαν σήμερα τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι στον κεντρικό δρόμο συνοικίας στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Οι δύο προηγούμενες επιθέσεις σημειώθηκαν την Τρίτη το βράδυ επίσης στη δυτική Καμπούλ όπου ζει κυρίως η σιιτική μειονότητα Χαζάρα. Συνολικά σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι και άλλοι 12 τραυματίστηκαν.

Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο Site Intelligence, το ΙΚ ανέλαβε χθες Τετάρτη την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον των “αιρετικών”, όπως χαρακτηρίζει τους Χαζάρα.

Καθώς οι διεθνείς δυνάμεις επιταχύνουν την απομάκρυνσή τους από το Αφγανιστάν, μειώνεται ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον αμάχων στην Καμπούλ.

Ωστόσο τον Μάιο δύο επιθέσεις σημειώθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα: η πιο πρόσφατη ήταν στις 14 Μαΐου εναντίον τεμένους σούφι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Στις 9 Μαΐου τουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους κορίτσια, σκοτώθηκαν σε τριπλή βομβιστική επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων στη σιιτική συνοικία Νταστ- Μπάσι της Καμπούλ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για αυτή.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ακόμη 1.500 με 2.200 μαχητές, κυρίως μη Αφγανούς, που βρίσκονται στο ανατολικό και βορειοανατολικό Αφγανιστάν και τουλάχιστον άλλους 500 στο βόρειο τμήμα της χώρας, γύρω από την πόλη Μαζάρ- ι- Σαρίφ.

Πηγή: sofokleousin.gr