Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν δύο ακόμη περιφέρειες στο βόρειο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι σήμερα, καθώς οι αντάρτες συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις αποσύρονται από την εμπόλεμη χώρα.

Οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις προηγούμενες 24 ώρες την περιφέρεια Σιρίν Τάγκαμπ στην επαρχία Φάριαμπ και την περιφέρεια Ντάχαν –ε Γκόρι στην επαρχία Μπάγλαν.

Στην επαρχία Φάριαμπ περισσότερα από 200 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων παραδόθηκαν στους αντάρτες χθες Πέμπτη έπειτα από πολιορκία ετών, δήλωσαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

“Πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις επί πέντε ημέρες, αλλά τους τελείωσαν τα πυρομαχικά”, εξήγησε ο σύμβουλος Σεμπγκατουλάχ Σάιλαμπ. «Τελικά αναγκάστηκαν να παραδοθούν στους Ταλιμπάν».

Οι αφγανικές δυνάμεις παραδόθηκαν μία ημέρα αφού περισσότερα από 20 μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού σκοτώθηκαν στη γειτονική Ντάουλατ Άμπαντ στη διάρκεια επιχείρησης για την ανακατάληψη της περιφέρειας.

Στην επαρχία Μπάγλαν οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν το κέντρο της περιφέρειας και υποχώρησαν σε μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πουλ-ε- Χουμέρι για να γλιτώσουν από τις σφοδρές επιθέσεις των Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν περιφερειακοί σύμβουλοι.

Από την 1η Μαΐου, όταν ξεκίνησε η απόσυρση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τουλάχιστον 29 περιφέρειες έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, πέρυσι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν πέντε περιφέρειες, οι τέσσερις από τις οποίες ανακαταλήφθηκαν από τον αφγανικό στρατό μέσα σε λίγες ημέρες.

Το Αφγανιστάν έχει 34 επαρχίες και περίπου 400 περιφέρειες.

Πηγή: sofokleousin.gr