«Ο κ. Βρούτσης φτιάχνει ένα εργατικό δίκαιο το οποίο αναιρεί την έννοια της μισθωτής εργασίας. Θεσμοθετεί την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή. Αυτό συνιστά την κατάρρευση της έννοιας της εργασίας», δήλωσε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5”, αναφερόμενη στη διάταξη για τις απλήρωτες υπερωρίες.

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η διάταξη αυτή «πρέπει να αποσυρθεί» και σχολίασε ότι η εμφάνιση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή «συνιστά ένα απαύγασμα προκλητικότητας και θρασύτητας», ενώ «οι ασύλληπτες τοποθετήσεις του δείχνουν πέρα από την αλαζονεία και μία τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες αντεργατικές διατάξεις, καθώς «μειώνει το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή»,  απομακρύνει εκ νέου και «ουσιαστικά παραπέμπει στις καλένδες την αύξηση του κατώτατου μισθού», αφήνει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο επί μήνες και «δεν θέτει κανόνες προστασίας των εργαζομένων με τηλεργασία», δίνει μονομερώς δικαίωμα στον εργοδότη να χρησιμοποιεί «περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες».

Χαρακτηρίζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ως «ανήθικη» σημείωσε ότι «είναι τρομερό να λέει πως οι διατάξεις αυτές προστατεύουν την εργασία, θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανόητους», επίσης «είναι προφανές ότι βλέπει τους εργαζόμενους ως κάποιους οι οποίοι απλά τρώνε από το κράτος, δεν μπορεί να τους δει ως κομμάτι της παραγωγής, ως καταναλωτές, ως ανθρώπους που κινούν την οικονομία».

Για την πορεία της ανεργίας επισήμανε ότι «η αύξηση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ είναι 2,5 μονάδες, μόνο στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι είναι περίπου 200.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι» και «αν αρχίσουν να καταγράφονται και όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας η έκρηξη θα είναι μεγαλύτερη».

Αναφερόμενη στην πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας δήλωσε ότι πρέπει «να στεγαστούν οι άνθρωποι και να εντοπιστούν τα κρούσματα, για να προστατευθούν καιοι πρόσφυγες και οι κάτοικοι της περιοχής».

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης τόνισε ότι «επί έναν χρόνο της ζητούμε να προχωρήσει σε μαζική και έγκαιρη αποσυμφόρηση και αρνείται πεισματικά», αντιθέτως «υπερδιπλασίασε τους πρόσφυγες στον καταυλισμό», επίσης «δεν έκανε προληπτικά τεστ, όχι μόνο στα κέντρα των προσφύγων αλλά και στις υπόλοιπες κλειστές δομές της χώρας, δεν ενίσχυσε τις μονάδες υγείας στην περιοχή», οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι «βιώνουν τα αποτελέσματα αυτής της ακραία επικίνδυνης πολιτικής».

Είναι, πρόσθεσε, «μία κυβέρνηση, η οποία βγήκε με τη χρήση ακραίων θέσεων, στα όρια της αντιπολιτικής. Το πιο θρασύ είναι ότι κουνάει το δάχτυλο σε όλους τους πολίτες, κάθε φορά που η πολιτική της αποδεικνύεται όχι απλά εσφαλμένη αλλά επικίνδυνη, και προσπαθεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία για τα δικά της σφάλματα».

Πηγή: sofokleousin.gr