«Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021ακολουθεί μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού επιδοτεί έναν μηχανισμόσώρευσης υπερκερδών σε συγκεκριμένουςπαραγωγούς ενέργειας και δεν ανακουφίζει τους καταναλωτές,αυτό συνεχίζεται και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε η βουλευτήw Επικρατείας και τομεάρχηw Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΈφη Αχτσιόγλου στο “Kontra Channel”.

«Παρέμβαση στη πηγή του προβλήματος θα σήμαινε επιβολή πλαφόν,όριο στη χονδρική και κατ’ επέκταση στη λιανική τιμή, πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν τόσο καιρό. Αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας και δεν ελήφθησαν από τον κύριο Μητσοτάκη,γιατί είναι στρατηγική επιλογή του η προστασία αυτών των εταιρειών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε,«περιγράφει μεπάρα πολύ θολό τρόποέναν μηχανισμό που θα θέσει σε εφαρμογή τον Ιούλιο, τον οποίοδεν έχουμε δεικαιμάλλον ακόμη δενέχει συγγράψει,διότι δεν είναι γνωστός σε ευρωπαϊκό επίπεδο»και σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος. Η πρόταση της ΝΔ για τον μηχανισμό υπονοεί ότι θα πληρωθούνοι παραγωγοί ενέργειας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την πληροφορία από την κυβέρνηση για υπολογισμό των υπερκερδών στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ,επισήμανε πως«πρέπει να έρθουν όλα στο φως, τα στοιχεία και η μεθοδολογία πρέπεινα τεθούν σεδημόσιο έλεγχο και να έρθουν στη Βουλή. Αν έχει γίνει κάποιου είδους συμψηφισμός μεταξύ υπερκερδών στη χονδρική και άλλων ζημιών στη λιανική για να καταλήξουν στο ποσό αυτό δεν είναι αποδεκτό, είναι στα όρια του “μαγειρέματος”.Διαφάνεια και όλα στο φως».

Αναφερόμενη, τέλος, στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις15 Μαΐου τόνισε ότι «οι πολίτες συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία δηλώνουνστην κυβέρνηση ότι το πάρτι τελειώνει.Η Κυριακή θα είναι, επίσης, αφετηρία για έναν ανοιχτό και μαζικό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,στενά συνδεδεμένο με τους κοινωνικούς χώρους στους οποίους αναφέρεται,με δυναμική παρουσίαστην κοινωνία και στους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης (συνδικάτα,συλλόγους, επιμελητήρια κ.λπ.)».

Πηγή: sofokleousin.gr