Τη δύναμη που εξακολουθεί να διαθέτει ο Τραμπισμός και ο ηγέτης του καταδεικνύει πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτιαχνε πολιτικό κόμμα θα γίνονταν μέλη του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Hill-HarrisX.

Συγκεκριμένα, το 64% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος λένε στη δημοσκόπηση που διεξήχθη 28 και 29 Ιανουαρίου ότι θα εντάσσονταν σε ένα πολιτικό κόμμα που θα έφτιαχνε ο Τραμπ, ενώ το 32% δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να το έκανε.

Αντίθετα, το 36% των ψηφοφόρων του κόμματος λέει ότι σίγουρα ή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εντασσόταν.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 28% των ανεξάρτητων και το 15% των Δημοκρατικών μάλλον θα εντάσσονταν σε ένα τρίτο κόμμα με ηγέτη τον Τραμπ. 37% του συνόλου των ψηφοφόρων δήλωσε ότι εάν ο πρώην πρόεδρος έφτιαχνε νέο κόμμα, θα γίνονταν μέλη του.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ «έριξε» την ιδέα να φτιάξει ένα νέο πολιτικό κόμμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για κάτι τέτοιο.

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι παρά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ παραμένει μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Ο πρώην πρόεδρος επωφελείται από μια διαφοροποιημένη βάση υποστήριξης, η οποία συγκροτεί το ένα τρίτο των ψηφοφόρων που γοητεύονται απ’ αυτόν σε μια σειρά θεμάτων που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά από τις ελίτ τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών» δηλώνει ο Ντρίταν Νέσο, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου HarrisX.

«Εάν ο Τραμπ επρόκειτο να διασπάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και να φτιάξει δικό του, η δημοσκόπηση δείχνει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη χώρα, ρίχνοντας το Ρεπουμπλικανικό στην τρίτη θέση » πρόσθεσε ο Νέσο. 

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά ανάμεσα σε 945 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 340 εκ των οποίων αυτοπροσδιορίζονται Ρεπουμπλικανοί. Το περιθώριο σφάλματος είναι +/-3%.

Πηγή: sofokleousin.gr