Επιδιώκοντας να διευκολύνει επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν πληγεί από την πανδημία, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ειδική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου-Μαϊου που η πληρωμή τους είχε ανασταλεί στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης.

Το  καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει σχέδιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει:

  1. Νέα τετράμηνη αναστολή πληρωμής των εισφορών που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της πρώτης 6μηνης αναστολής
  2. Δυνατότητα ρύθμισης αυτών των υποχρεώσεων και αποπληρωμής τους σε έως 24 δόσεις.  Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το ύφος της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονικό διάστημα της παράτασης δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να είναι τελικά μεγαλύτερο – έως και 8μηνο- για επιχειρήσεις και εργοδότες των κατ’ εξοχήν πληττόμενων κλάδων (πρωτίστως του τουριστικού).

Ετσι, από τον Σεπτέμβριο οι υπόχρεοι  εργοδότες και επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνον τρέχουσες εισφορές και θ’ αρχίσουν να πληρώνουν τις “παγωμένες” από τον Ιανουάριο  – ή από τον Μάρτιο όποιοι εξασφαλίσουν μεγαλύτερη περίοδο αναστολής.

Οσες υποχρεώσεις ρυθμισθούν να  εξοφληθούν σε 12 δόσεις, δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους.

Με τόκο 2,5% θα επιβαρυνθούν όσοι επιλέξουν να πληρώσουν σε περισσότερες – έως 24 – δόσεις.

Οι διατάξεις που θα ισχύσουν, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Πηγή: sofokleousin.gr