Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ, έχει ξεκινήσει η προεργασία για την παρουσίαση ενός μιούζικαλ με θέμα τη ζωή του θρυλικού Ολλανδού ποδοσφαιριστή, ο οποίος πέθανε στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2021, στο νέο θέατρο AFAS στο Leusden, 55 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ, όπως ανακοίνωσαν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τομ ντε Κετ και ο παραγωγός θεάτρου Βόλτερ Λομπέρντε.

Το μιούζικαλ, με τίτλο “14 de musical” (σ.σ: το 14 ήταν ο αριθμός που φορούσε ο Κρόιφ), περιέχει ροκ, όπερα και hip-hop και χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ψηφιακών προβολών και φυσικών σκηνικών. Οι ηθοποιοί που θα υποδυθούν τους πρωταγωνιστές θα ανακοινωθεί αργότερα.
 
Ο σκηνοθέτης της όπερας, Τομ ντε Κετ, προσπάθησε να «αποτυπώσει» την «ποικίλη προσωπικότητα» του ποδοσφαιριστή σε ένα σενάριο που ασχολείται με «τη φιλοδοξία, την αγάπη, τη φιλία, τη ζήλια, τη μοναξιά και την προδοσία» και θα είναι ένας ενθαρρυντικός συνδυασμός ψηφιακών προβολών και φυσικών σκηνικών, ανάμεσα σε ροκ, όπερα και hip-hop, όπου θα δούμε τον Κρόιφ να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο…», όπως διευκρινίζεται από την εταιρεία παραγωγής Out Of Office Productions.
 
«Η ιστορία της ζωής του είναι περίπλοκη και δραματική και αυτό παρουσιάζεται πολύ καλά στο θέατρο», εξήγησε ο Ντε Κέτ σε συνέντευξή του στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NOS. Όποιος υποδυθεί τον Κρόιφ δεν θα τραγουδήσει, αλλά θα επικεντρωθεί στο να «μιλάει και να παίζει πολύ ποδόσφαιρο», πρόσθεσε η Κάρολ Τάτε, πρώην εκπρόσωπος του παίκτη και διευθυντής του ιδρύματος “The World of Johan Cruyff”.
 
Ο σκηνοθέτης του μιούζικαλ εξήγησε επίσης πως «όλοι γνωρίζουν ότι ο Γιόχαν δεν μπορούσε να τραγουδήσει, οπότε θα ήταν γελοίο» αν το έκανε o ηθοποιός που θα τον υποδύεται.

Μία από τις κύριες φιγούρες θα είναι η σύζυγος του Κρόιφ, Ντάνι Κόστερ, που είχε μεγάλη επιρροή στη ζωή του πρωταθλητή. «Η ισχυρή προσωπικότητά του και οι ειλικρινείς απόψεις του βοήθησαν αυτό το κοκαλιάρικο αγόρι από το Μπέτοντοπρ – τη νοτιοανατολική γειτονιά του Άμστερνταμ, όπου μεγάλωσε – να γίνει αυτό που ήταν», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το θέατρο.

Πηγή: sofokleousin.gr