Οι τράπεζες χωρών-μελών της ΕΕ είναι εκτεθειμένες κατά 102 δισ. δολάρια στην Τουρκία, σε χορηγήσεις προς τουρκικές επιχειρήσεις και σε τοποθετήσεις σε κρατικά χρεόγρφα. Αυτή η μεγάλη έκθεση επηρεάζει εμμέσως τη στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Αυτό προκύπτει από απάντηση από απάντηση του αντιπροέδρου της Κομσιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή, η οποία ζήτησε στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και το ισοζύγιο πληρωμών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τον βαθμό στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος.

Οι πιό εκτεθειμένες στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία είναι οι ισπανικές τράπεζες, που έχουν απαιτήσεις 61,9 δισ. δολ. – το 60% της συνολικής έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ακολουθούν οι γαλλικές με έκθεση 23,4 δισ. δολάρια, οι γερμανικές με 8,7 δισ. και οι ιταλικές με 6,7 δισ. δολ. Μηδαμινές είναι οι απαιτήσεις τραπεζών όλων των άλλων χωρών της ΕΕ, που ανέρχονται σε μόλις 2,2 δισ. συνολικά.

Πηγή: sofokleousin.gr